Het creatieve album.

 

Tekenen, schilderen en fotograferen, knippen en plakken, borduren en handwerken, quilten en patchwork.

Een creatieve hobby heeft vele gezichten, mogelijkheden en onverwachte resultaten.

Digitale bewerking paarse bloem.

Een boek schrijven of een oorkonde kalligraferen. Met pen tekenen of met penseel schilderen.

Het kan met analoge en/of digitale gereedschappen.

Fotografie is schrijven met licht.


Nieuwjaarswens 2021 met vuurwerk.

 

Perzische zijdebloem van de slaapboom.

De zijdebloem is een bijzondere bloeiwije van de perzische slaapboom.
Van deze overdag gefotografeerde perzische zijdebloem via de moderne digitale technieken een nachtelijk vuurwerk gemaakt.

Perzische zijdebloem van de slaapboom.

Wijnfleshouder als fotograaf.


Vrije creatieve fotografie.

 

Met kennis, vaardigheden en creativiteit is fotografie een hobby met vele mogelijkheden en verschillende onverwachte resultaten.

En of je nou een zelfgemaakte pinhole camera of een dure camera van 40.000,- euro hebt, het gezegde blijft: “Niet de camera maar de fotograaf maakt de foto.”

Niets moet en alles mag. Binnen de grenzen van normen en waarden en met respect voor elkaar en de natuur zijn er heel veel mogelijkheden.

 


Camera Obscura.

Ondersteboven foto. Camera obscura.

Anders kijken rondom de Haarrijnseplas.

 

Mijn eerste keer. 

Bij die tekst denk je niet direct aan fotografie. Bij het snuffelen in mijn foto-bibliotheek kwam ik een landschapsfoto tegen die spontaan een backflash tot gevolg had naar een zomerse dag in 1958. In de vijftiger jaren waren er diverse jeugdbladen zoals Donald Duck, Sjors, Taptoe, Okki en Vakantieboeken. In die uitgaven kon je veel leuke puzzel, knutsel en doe dingen vinden. Een van de projecten was en camera obscura.

 

Spijkertje.

Het zal ongeveer 1958 zijn geweest dat ik als kleine jongen aan de slag ging met een leeg conservenblik. Met een klein spijkertje een gaatje in het centrum van de bodem en met een elastiekje een transparant papier aan de open zijde gemaakt en mijn camera obscura was een feit. Ik logeerde bij een tante en we speelde op een zolder met een dakraam en dus werdt het blik op de vensterbank geplaatst. Het was een prachtige zomerse dag met veel licht, dus het gevormde beeld was ook heel helder en klaar. Ook aan tekenen beleefde ik veel plezier dus met potlood tekende ik op het transparante papier wat er te zien was. Ik had zo doende mijn allereerste foto en reproductie gemaakt.  (fotografie = schrijven met licht)

Magie.

De verwondering en de magie van deze gebeurtenis was de start van mijn hobby maar heeft ook mijn verdere leven bepaald, zoals een klassiek geschoolde opleiding als reproductietekenaar op de grafische school. Mijn hobby heeft inmiddels meerdere richtingen zoals; macro, landschap, natuurfotografie, maar ook creatieve fotografie, foto bewerken en beeld manipulaties. Ik noem mijn hobby zelf de “vrije creatieve fotografie”. Niets moet en alles mag. Binnen de grenzen van normen en waarden en met respect voor elkaar en de natuur zijn er heel veel mogelijkheden.

 

Ondersteboven.

Met bovenstaande ondersteboven foto breng ik nu na 60 jaar de sfeer en het gevoel in beeld van dat negen jarig jongetje uit 1958 en de magie van het matglas in een klassieke camera uit het begin van vorige eeuw.

 


Antoine van Buul.  


Carpe Diem.

Ansichtkaart, zon opkomst, carpe diem, pluk de dag.

Haarrijnseplas, Vleuten.

Pluk de dag.

Carpe diem. Pluk de dag. Reiger.

Wildlands, Emmen.


Digiquilt: Van 1 patch naar 16 megapixel.

 

De Digiquilt een nieuwe dimensie.

 

Mijn nieuwe digitale toevoeging aan onze prachtige hobby quilten met een verrassend resultaat.

 

Het analoog en/of digitaal ontwerpen van een quilt. En deze met quiltstoffen op traditionele manier vervaardigen. Om daarna een detail foto van deze quilt met creatieve filters en digitale technieken bewerken zodat er een totaal ander beeld ontstaat.

 

Maar wel zodanig dat in het uiteindelijk beeld de eigenschappen en typische kenmerken van het quilten herkenbaar blijven. Het resultaat is een nieuw grafisch kunstwerk.

 

Van 1 patch naar 16 megapixel. Ik probeer uiteindelijk een beeldformaat te bereiken van minimaal 16 megapixel.

Digitale bewerking van The Treasury Quilt.

Digitale bewerking van The Treasury Quilt.

Detail uit The Treasyry Quilt.

Detail uit The Treasury Quilt.

Deail uit Quilt Quartet.

Detail uit Quilt Quartet.

Digitale bewerking van Quilt Quartet.

Digitale bewerking van Quilt Quartet.


Kalligrafie.

 

Kalligrafie. Cursief.
I-pad pro met Apple pencil.

Het beoefenen van een eeuwen oude kunst in het digitale tijdperk. Van papirus met rietpen via perkament met ganzenveer naar de iPad-Pro met Apple Pencil was een lange weg.


Ik zelf heb vorige eeuw leren schrijven met de kroontjespen en het inktpotje in de schoolbank en het katoenen lapje om de pen schoon te vegen.

 

In de zestiger jaren maakte ik op de grafische school kennis met de zeer oude schrijfkunst kalligrafie.


Met pensioen heb ik de traditionele kalligrafie pennen en inkt weer ter hand genomen en een oude hobby in eren herstelt.

In het begin is het weer even wennen maar met oefenen en mijn grafische kennis kom ik al snel weer tot een bevredigend resultaat.

 

Nu in de eenentwintigste eeuw is er een nieuwe tijd aangebroken met geavanceerde gereedschappen. 

 

Naast de traditionele gereedschappen voor illustratie-, teken-, schilder- en schrijftechnieken is de iPad-Pro met Apple Pencil voor een graficus van de oude stempel een ervaring apart. 

Voor onze quilts maak ik nu met dit moderne veelzijdige gereedschap de labels in een passende sfeer.

Quiltlabel Nelson Mandela