Het creatieve album.

 

Tekenen, schilderen en fotograferen, knippen en plakken, borduren en handwerken, quilten en patchwork.

Een creatieve hobby heeft vele gezichten, mogelijkheden en onverwachte resultaten.

Digitale bewerking paarse bloem.

Een boek schrijven of een oorkonde kalligraferen. Met pen tekenen of met penseel schilderen.

Het kan met analoge en/of digitale gereedschappen.

Fotografie is schrijven met licht.


Nieuwjaarswens 2023

 

Van traditionele quilt naar digitale kunst.

In de digitale speeltuin spelen met vormen en van vierkanten cirkels maken. Een foto maken van de quilt genaamd "Nelson Mandela". Met digitale bewerkingen dan een geheel andere wereld creëren in de vorm van een digitaal kunstwerk met de naam "Kleurrijke vlinder in de blauwe lucht"

 

Beide geplaatst op onze nieuwjaarswens 2023 met verwijzing naar onze nieuwe mogelijkheden:

 

KLeurrijke vlinder in de blauwe hemel. Nieuwjaarswens 2023 met digitale kunst.

Nieuwjaarswens 2022

 

Perzische zijdebloem van de slaapboom.
Perzische zijdebloem van de slaapboom.

Q62: Playground with Diamonds.

Spelen met quiltstoffen en quiltblokken. Spelen met krachtige kleuren en combineren van design, motieven en vormen. Met als resultaat deze blauwe diamanten in de speeltuin van quilt en patchwork.

100 x 100 cm. Gereed: Juni 2021.


Fotografie gevangen in woorden, een ode aan fotografie.

 

Het begon met een Kodak Brownie.

Als negenjarig jongetje maakte ik in 1958 kennis met het begrip fotografie door het maken van een camera obscura uit een knutselboek. Mijn eerste foto maakte ik 2 jaar later met dat metalen doosje de Kodak Brownie van mijn vader.


De vele facetten van fotografie.

In al die jaren daarna heb ik met genoegen me ontwikkeld tot allround hobbyfotograaf en beeldmaker. Fotografie heeft vele facetten. Zelf noem ik mijn hobby: vrije creatieve fotografie. Ik heb geen specialisme en ben bezig op een heel breed vlak. Het is niet alleen het plaatje maken, ook het genieten van de hobby op zich, de mogelijkheden, belevenissen en van alles daaromheen, vandaar deze ode aan fotografie.

 

Fotografie is het genieten van:

Op stap gaan en op blote voeten dauwtrappen in de stilte van het ochtendgloren. De warme kleuren van het gouden uur. De dauwdruppels als glimmende pareltjes of schitterende diamantjes op de klavertjes en het frisse groen.

De grijze nachtvlinders die verrast worden door de heldere wolkenloze hemel en zich nog moeten verstoppen voor de dag. De kleine Japie Krekel die onzichtbaar denkt te zijn, die verraden wordt door zijn melodieuze getjirp van zijn vleugels.

 

Fladderen, zweefvliegen en bidden.

De struiken waar de kleurrijke vlinders met een deken van dauw langzaam wakker worden. Om daarna vrolijk fladderend of in mooie zweefvluchten van bloem naar bloem te gaan. Het bewonderen van de biddende torenvalk in het blauwe azuur. De kokmeeuw die landt op dat ene paaltje in die grote plas.

Op de terugweg naar huis nog even genieten van dat sprookjeskasteel. Met zijn torens, slotgracht, kasteeltuinen en heraldische kleuren. Het eind van een mooie dag afsluiten met de adembenemende ondergaande zon en wolken met oplichtende randen. De stemmige wisseling van het gouden naar het blauwe uur.

 

Dikke tenen, zonnebrillen en oorwarmers.

Wandelen naar de plaatselijke vogelhut. Je verwonderen over de meerkoet met die dikke grijze tenen. De fuut met zijn/haar karakteristieke zwarte oorpluimen. De nijlganzen met hun zonnebrillen en de statige knobbelzwanen met kroost van donzige bolletjes. Een andere keer geen vogels spotten en toch thuiskomen met een perfect plaatje van dat mooi doorkijkje.

Die oude dubbel gespleten knotwilg en dat dromige landschap. De singel of wetering in de winter. Het spiegelbeeld op het ijs van de witte kokmeeuwen met rode poten. En hun winterkleed van grijze muts en oorwarmers. De kleurrijke wilde eend die probeert om niet uit te glijden op het gladde ijs.

 

De Gulden Snede en Fibonacci.

Het fotograferen van die kleurrijke mineralenverzameling. De Gulden Snede en de reeks van Fibonacci die terug te vinden zijn in door de natuur gemaakte vormen en structuren. Een schitterend detail of de prachtige glinsterende vleugels van de grote bruine heidelibel. 

Dat ene moment stil zetten of juist in een stroomversnelling plaatsen. Die nachtopname van 30 seconden of een sportopname met 1/1000. De tijd stil gezet en de snelheid van het licht gevangen met een druk op de knop in slowmotion, highspeed of timelaps.

 

Een ansichtkaart, fotoalbum of diashow.

Een geplande tocht of een ongedwongen wandeling met het onverwachte. Het maken van je eigen natuurfilm/diashow, documentaire met een prachtig beeldverhaal. Het vormgeven van een modern digitaal fotoboek. Het vullen van een old fashion fotoalbum met de geur van echt leder. 

Het maken van een perfecte repro of een grote sfeermakende wanddecoratie. Een creatieve ansichtkaart, een feestelijke felicitatiekaart of een sfeervolle nieuwjaarswens. Het maken van een reportage over die mooiste dag van het leven of die overweldigende gebeurtenis.

 

Vergane glorie, architectuur of weids panorama.

Met meetkundige precisie de architectuur van een modern of historisch gebouw weergeven. Die gevelsteen met spreuk of indrukwekkend bas-reliëf. Twee initialen gekrast in een baksteen van een oude kloostermuur. De namen in de bast van een berg ahorn in de alpen. 

Terug in de tijd stappen met die oude straat en zijn vergane glorie. Je verwonderen over de totale verandering in architectuur van die volkswinkel uit het begin van vorige eeuw.

 

Zilveren draden en een transparante maan.

Het panorama met de hele regenboog breed uitgemeten boven die elektriciteitscentrale in het sfeervolle licht van de namiddag. Op een andere late namiddag de elektriciteit masten waarvan de transportleidingen als zilveren draden worden weergegeven in de strakblauwe hemel.  Vergezeld van een bleke bijna transparante opkomend maan.

 

Dichtbij, veraf, natuurgetrouw of creatief.

De kleine wondere wereld van dichtbij, micro en macro met uitzonderlijke onverwachte kleuren en vormen. Dat zachte of krachtige gezicht met een portretlens. De weidse blik van super groothoek. Onverwacht oog in oog staan met die twee reebruine ogen uit het lied en na een lang moment tevrede uit elkaar gaan. 

Op safari gaan met een superzoom en een portret maken van koningin leeuw. Een uniek moment of bijzonder detail weergeven puur zoals het is. Kijken, zien en vastleggen naar de werkelijkheid, natuurgetrouw zonder bewerkingen. Of juist je creativiteit, fantasie en verbeeldingskracht gebruiken voor je eigen unieke creatie.

 

Kennis, wetenschap, vaardigheden en genieten.

Het vergaren van kennis en wetenschap over je onderwerpen. De interessante geschiedenis en de vele facetten van fotografie verkennen. Met de opgedane kennis, oude en nieuwe vaardigheden je eigen beeld creëren. 

Fotografie is schrijven met licht, ook het spelen met licht. Binnen de grenzen van normen en waarden, met respect voor de natuur en elkaar. Zijn er heel veel mogelijkheden om te genieten van fotografie in de breedste zin van het woord.

 

Antoine van Buul.


Wijnfleshouder als fotograaf.


Vrije creatieve fotografie.

 

Met kennis, vaardigheden en creativiteit is fotografie een hobby met vele mogelijkheden en verschillende onverwachte resultaten.

En of je nou een zelfgemaakte pinhole camera of een dure camera van 40.000,- euro hebt, het gezegde blijft: “Niet de camera maar de fotograaf maakt de foto.”

Niets moet en alles mag. Binnen de grenzen van normen en waarden en met respect voor elkaar en de natuur zijn er heel veel mogelijkheden.

 


Camera Obscura.

Ondersteboven foto. Camera obscura.

Anders kijken rondom de Haarrijnseplas.

 

Mijn eerste keer.

Bij die tekst denk je niet direct aan fotografie. Bij het snuffelen in mijn foto-bibliotheek kwam ik een landschapsfoto tegen die spontaan een backflash tot gevolg had naar een zomerse dag in 1958. In de vijftiger jaren waren er diverse jeugdbladen zoals Donald Duck, Sjors, Taptoe, Okki en Vakantieboeken. In die uitgaven kon je veel leuke puzzel, knutsel en doe dingen vinden. Een van de projecten was en camera obscura.

 

Spijkertje.

Het zal ongeveer 1958 zijn geweest dat ik als kleine jongen aan de slag ging met een leeg conservenblik. Met een klein spijkertje een gaatje in het centrum van de bodem en met een elastiekje een transparant papier aan de open zijde gemaakt en mijn camera obscura was een feit. Ik logeerde bij een tante en we speelde op een zolder met een dakraam en dus werdt het blik op de vensterbank geplaatst. Het was een prachtige zomerse dag met veel licht, dus het gevormde beeld was ook heel helder en klaar. Ook aan tekenen beleefde ik veel plezier dus met potlood tekende ik op het transparante papier wat er te zien was. Ik had zo doende mijn allereerste foto en reproductie gemaakt.  (fotografie = schrijven met licht)

Magie.

De verwondering en de magie van deze gebeurtenis was de start van mijn hobby maar heeft ook mijn verdere leven bepaald, zoals een klassiek geschoolde opleiding als reproductietekenaar op de grafische school. Mijn hobby heeft inmiddels meerdere richtingen zoals; macro, landschap, natuurfotografie, maar ook creatieve fotografie, foto bewerken en beeld manipulaties. Ik noem mijn hobby zelf de “vrije creatieve fotografie”. Niets moet en alles mag. Binnen de grenzen van normen en waarden en met respect voor elkaar en de natuur zijn er heel veel mogelijkheden.

 

Ondersteboven.

Met bovenstaande ondersteboven foto breng ik nu na 60 jaar de sfeer en het gevoel in beeld van dat negen jarig jongetje uit 1958 en de magie van het matglas in een klassieke camera uit het begin van vorige eeuw.

 


Antoine van Buul.  


Carpe Diem.

Ansichtkaart, zon opkomst, carpe diem, pluk de dag.

Haarrijnseplas, Vleuten.

Pluk de dag.

Carpe diem. Pluk de dag. Reiger.

Wildlands, Emmen.


Digiquilt: Van 1 patch naar 16 megapixel.

 

De Digiquilt een nieuwe dimensie.

 

Mijn nieuwe digitale toevoeging aan onze prachtige hobby quilten met een verrassend resultaat.

 

Het analoog en/of digitaal ontwerpen van een quilt. En deze met quiltstoffen op traditionele manier vervaardigen. Om daarna een detail foto van deze quilt met creatieve filters en digitale technieken bewerken zodat er een totaal ander beeld ontstaat.

 

Maar wel zodanig dat in het uiteindelijk beeld de eigenschappen en typische kenmerken van het quilten herkenbaar blijven. Het resultaat is een nieuw grafisch kunstwerk.

 

Van 1 patch naar 16 megapixel. Ik probeer uiteindelijk een beeldformaat te bereiken van minimaal 16 megapixel.

Digitale bewerking van The Treasury Quilt.

Digitale bewerking van The Treasury Quilt.

Detail uit The Treasyry Quilt.

Detail uit The Treasury Quilt.

Deail uit Quilt Quartet.

Detail uit Quilt Quartet.

Digitale bewerking van Quilt Quartet.

Digitale bewerking van Quilt Quartet.


Kalligrafie.

 

Kalligrafie. Cursief.
I-pad pro met Apple pencil.

Het beoefenen van een eeuwen oude kunst in het digitale tijdperk. Van papirus met rietpen via perkament met ganzenveer naar de iPad-Pro met Apple Pencil was een lange weg.


Ik zelf heb vorige eeuw leren schrijven met de kroontjespen en het inktpotje in de schoolbank en het katoenen lapje om de pen schoon te vegen.

 

In de zestiger jaren maakte ik op de grafische school kennis met de zeer oude schrijfkunst kalligrafie.


Met pensioen heb ik de traditionele kalligrafie pennen en inkt weer ter hand genomen en een oude hobby in eren herstelt.

In het begin is het weer even wennen maar met oefenen en mijn grafische kennis kom ik al snel weer tot een bevredigend resultaat.

 

Nu in de eenentwintigste eeuw is er een nieuwe tijd aangebroken met geavanceerde gereedschappen. 

 

Naast de traditionele gereedschappen voor illustratie-, teken-, schilder- en schrijftechnieken is de iPad-Pro met Apple Pencil voor een graficus van de oude stempel een ervaring apart. 

Voor onze quilts maak ik nu met dit moderne veelzijdige gereedschap de labels in een passende sfeer.

Quiltlabel Nelson Mandela