2020 Van Metamorfose naar Paisley.


Q54 Metaformose.

Metamorfose.

Van pop naar vlinder metamorfose gevangen in een quilt met 36 caleidoscopische quilt-blokken geplaatst in een stramien van verlopende kleuren. Elk blok bestaat uit vier maal een zelfde detail van een vlindervleugel.

100 x 100. Gereed: Januari 2020.

 

metamorfose van pop naar vlinder caleidoscopische  blokken  in bruin tinten.

Q55 Amethyst.

quilt en patchwork als wanddecoratie met paarse amethyst stenen op chtergrond van groen en paarse fluoriet.

Amethyst en Fluoriet.

Een rondedans van lavendel kleurige amethist stenen op een ondergrond van groen en paarse fluoriet.

 

98 x 98 cm. Gereed: Februari 2020


Q56: The Greath Migration.

De grote vogeltrek.

Deze quilt is een mozaïekwerk (tessellation) van vogels en bestaat uit een verzameling elkaar niet overlappende veelhoeken die de quilt toch in zijn geheel bedekken, met M.C. Escher als inspiratiebron.

 

100 x 100 cm. Gereed: Juni 2020.

Quilt: De grote vogeltrek. Als wanddecoratie met een mozaïekwerk van in elkaar passende vogels.

Q57: Lock-down Quilt.

 

De Lock-down quilt als wanddecoratie. Met restanten van  56 voorgaande quilts een kleurrijke nieuwe creatie gemaakt.

99 x 99 cm. Gereed: Augustus 2019.

Quilten en patchwork.

In lockdown gaan en roeien met de riemen die je hebt.  Van je gedwongen thuis blijven toch een positieve gebeurtenis maken. Er zij heel veel manieren om je tijd aangenaam door te brengen.

Nog meer op ons zelf aangewezen hebben wij o.a. onze tijd besteed aan onze gezamenlijke prachtige hobby quilten en patchwork.

Puzzelen.

We hebben een quilt ontworpen en gemaakt met restanten van de 56 quilts die we al gemaakt hebben. Gepuzzeld en orde gebracht in een chaos van kleuren en motieven. Willekeurig of juist selectief kleuren, patches en blokken gecombineerd. 

Geen quiltpatroon.

Wat nu te doen? Het grootste probleem van deze quilt: Er was geen patroon, en de grote hoeveelheid aan quiltstofjes, kleuren, motieven, structuren en mogelijkheden. Een grote uitdaging om systematisch en geordend te werk te gaan met transparante mappen en submappen. En gaande weg het project ontstond de quilt zonder patroon, wat ieder keer naar eigen idee kon worden aangepast. 

Met als resultaat “Q57 Lockdown Quilt” een kleurrijke quilt en een tevreden gevoel.


Q58: Quilters Choise.

 

Oost West Thuis Best.

Vier traditionele quiltblokken “Grandmothers choise” zodanig combineren zodat er een nieuw blok ontstaat waarin een pijl gevormd is. Van dit nieuwe blok variaties maken met verschillende kleuren en motieven. En deze vanuit het middelpunt zodanig rangschikken zodat er een quilt ontstaat met pijlen die wijzen naar noord, oost, zuid, west en de rand met mini quiltjes.

Quilt en patchwork.

Een moderne wanddecoratie met een knipoog naar het gezegde: "Oost West Thuis Best" en naar de hobby Quilt en patchwork.

99 x 99 cm. Gereed: September 2020.

Q58: Quilters Choise. De vier windstreken wijzen met pijlen naar de miniquiltjes in de randen van dez quilt.

Q59: Paisley.

 

 Paisley. een quilt als wanddecoratie met Paisley motieven in  een veelvoud van vierkanten net stemmige kleuren zolas rood, bruin en goud.

Vierkanten met Paisley motieven.

In deze quilt hebben we Paisley motieven in verschillende uitvoeringen en quiltstoffen gebruikt in vierkante blokken. En deze zodanig door elkaar geplaatst alsof ze in 3d gestapeld worden. Zowel recht als diagonaal.

Levensboom.

De Paisley motieven bestaan uit druppel, blad en bloemmotieven. Welke weer symbool staan voor de levensboom en het eeuwig terugkerend leven.

Engelse kolonie.

De stoffen met deze prachtige motieven kwamen oorspronkelijk uit Perzië en werd naar India geëxporteerd. Via deze engelse kolonie kwamen ze terecht in Engeland. Deze stoffen waren duur en alleen de aller rijkste konden deze stoffen betalen. 

Het Jacquard weefgetouw.

Met de komst van de Jacquard weefgetouwen ging de schotse textielindustrie goedkopere varianten van deze stoffen fabriceren. Veel fabrieken stonden in de schotse textielstad Paisley. Vandaar dat de stoffen met deze motieven bekend zijn geworden met deze naam.

Terugkerende trend.

Ook door de mogelijkheden van moderne druktechnieken op stoffen nu redelijk betaalbaar. Het Paisley patroon heeft een plaats in de modewereld verworven en is een steeds terugkerende trend.

Kasmier in Perzië.

Het paisley motief ontleend zijn naam aan de schotse textielstad Paisley, maar komt oorspronkelijk uit de stad Kasmier in Perzië.Hier verschillende quiltstoffen met Paisley motieven verwerkt in een vierkante quilt met een veelvoud van vierkanten.

99 x 99 cm. Gereed: November 2020.